Schoffels gesmeed

het grote voordeel van de koolstofstaal gesmede schoffels is dat ze niet geslepen hoeven te worden
dit kan niet met een schoffel gemaakt uit een ander materiaal dan koolstofstaal
doordat de smid het staal in de vorm van een wig heeft geslagen en daarna volledig gehard, slijpt bij het schuiven door de grond steeds een minuscuul stukje materiaal weg zodat het snijvlak steeds scherper zal worden 
alleen na het raken van stenen kan er wel eens een braam aan het blad ontstaan, deze dient dan met een hardstalen vijl verwijderd te worden

 

Tekst uit de arbo catalogus over schoffelen
GEREEDSCHAP, MACHINES EN APPARATEN

  • zorg voor gebruik van scherp gereedschap.
  • stel hoge eisen aan de schoffels. Schoffels die veel inspanning vragen, leiden tot onnodige (extra) belasting. 
  • zorg voor lichte schoffels met een dun schoffelblad en een snijdende vorm (zodat het snijvlak onder een hoek staat ten opzichte van de duwrichting). het schoffelblad moet van hard materiaal zijn, zodat de schoffel zo lang mogelijk scherp blijft.
  • onderhoud de schoffels goed en maak ze regelmatig scherp. Een scherpe schoffel werkt lichter en prettiger en voorkomt dat materiaal (vooral bij natte kleigrond) aan de schoffel blijft hangen.
een goede schoffelsteel is gemaakt uit rechtdradig hout met bovenaan een hilt
steellengte tot aan het blad tussen 165 en 180 cm
schoffelen doe je het beste met een rechte rug vanuit je elleboog, wissel regelmatig van hand

 

in onze tuin gebruiken we meestal een 10 cm schoffel, licht in gewicht en razend scherp