De beste snoeischaar ter wereld, Bahco

De beste snoeischaar ter wereld, Bahco
bent u linkshandig of rechtshandig en hoe groot is uw hand?
de keuze voor de juiste snoeischaar begint bij uw hand

met de juiste maat van de handgreep heeft u een snoeischaar voor jaren tuinplezier
model S voor handen kleiner dan 17 cm, tussen 17 en 20 cm model M en voor echt grote handen model L
meet vanaf de top van uw middelvinger tot de eerste plooi in uw pols

een echt goede snoeischaar kan niet vanzelf blokkeren, heeft een open veer waar geen vuil in achter blijft, een convex (hol en bol geslepen) mes met een stevige rug en handvatten waar de bekleding niet van los kan

een goede snoeischaar zorgt dat de kracht nodig om te snoeien op zo min mogelijk spieren komt en belast uw carpaaltunnel minimaal
De Bahco PX Ergo snoeischaren beschermen de 42 handspieren die u nodig heeft voor een veilige greep en voorkomt daarmee aandoeningen en ongemak
bij een snoeischaar met rechte handgrepen duwt u de carpaaltunnel dicht als u laag snoeiwerk verricht
bij een ergonomisch gevormde snoeischaar blijft de carpaaltunnel open
heeft u reeds handproblemen gebruik dan een snoeischaar met een kleinere bekopening en een lichtere veer

Een Bahco PX snoeischaar knipt volgens het Slicing Cut principe, Hierdoor is er minder spierkracht nodig om te snoeien, er ontstaat een mooie snede zonder schade aan de planten, er ontstaat minder slijtage aan het snijblad waardoor het mes een langere levensduur heeft.Afbeelding A Het speciaal geslepen Bahco PX mes:
1: Bij de eerste schuine rand loopt het snijgedeelte van het blad toe in een punt
2: Aan de holle zijde bevindt zich een ondiepe holte in het binnenvlak van het blad
3: Bij de tweede schuine rand is de rand geschaafd in een vlijmscherpe punt
4:Aan de achterzijde is een extra hoonhoek geslepen in de binnenrand

Afbeelding B Minder wrijving
Door het holle binnenvlak raakt het blad het contrablad alleen op het punt van knippen. Dat vermindert de wrijving en de kans op vastplakken.
 

De oorzaak van het Carpaaltunnel-syndroom ligt in een foute houding. In de natuurlijke houding van de hand glijden de pezen gemakkelijk door de peesscheden. In de peesschede zit een smeermiddel dat de wrijving opvangt. Wanneer de hand niet in de optimale natuurlijke houding staat komt er een knik in het verloop van de pezen. Bij krachtzetten voor het knippen worden de peesscheden aan de binnenkant van de knik enorm belast. De smering is dan onvoldoende om de wrijving op te vangen. Door irritatie ontsteekt de pees en zwelt op. De dikke pees of knobbel op de pees past niet goed door de peesschede. Dit geeft nog meer wrijving, ook bij lage belasting. Voor herstel is doorbloeding nodig. In de peesconstructie zitten echter weinig bloedvaten. Herstel duurt erg lang en is vaak niet 100 %. Zo ontstaan chronische (langdurige) klachten aan de pezen.
Gevolg
In het polsgewricht is weinig ruimte. De pezen lopen samen met de middenzenuw door een smalle tunnel, de Carpaaltunnel. De gezwollen pezen drukken op de middenzenuw. De werking van de 17.000 zenuwuiteinden in de hand en vingers wordt verstoord: tintelingen, overgevoeligheid, geen gevoel, pijnscheuten, krachtverlies, etc. zijn het gevolg. Deze gezondheidsklachten worden het Carpaaltunnel syndroom genoemd.

Doordat je gevoelsmatig in het verlengde van de arm wilt knippen, draai je de hand naar beneden. Er komt nu een knik in de pols. Hierdoor ontstaan er enorme piek-belastingen op de pezen, peesscheden en gewrichtsbanden. Doordat het mes van de ergonomische snoeischaar al naar voren is gebogen, hoeft de hand niet naar beneden te buigen. De pezen lopen nu netjes rechtdoor. De kracht wordt gelijkmatig verdeeld over de pezen, peesscheden en gewrichtsbanden.